Chapter 2: Adventure Sports and Leadership Training

NCERT Solutions Physical Education Class 12th. Download CBSE Study Materials on www.postrays.com in pdf format.NCERT books Solutions
1 Mark Questions

Download  Very Short Answer Questions
Question 1:
What do you mean by Adventure Sports? [Delhi 2016]

Answer 1:
An extreme sport involving strenuous physical activity with an element of fear, thrill, life risk and pleasure, e.g. bungee jumping, river rafting.

Question 2:
What are the Natural Resources in Adventure Sports? [Delhi Outside 2016]

Answer 2:
Biotic Resources: Forest, Animals, Fossil fuel, Living & Organic Material
Abiotic Resources: Non Living, Non Organic Material, land, fresh water, Air, Mountains etc.

Question 3:
Explain any two objectives of participation in adventure sports. [CBSE Sample paper 2015]

Answer 3:
Two objectives of participating in adventure sports:
(i) More opportunities to develop leadership qualities through adventure.
(ii) One becomes confident while facing hardships and life-threatening dangers.

Question 4:
What do you mean by ‘surfing’ in adventure sports? [All India 2015]

Answer 4:
Surfing: a breaking of large waves on a seashore or reef. Stand or lie and ride on the crest of a wave towards the shore, moving from site to site.

Question 5:
What is Trekking? [Delhi 2015]

Answer 5:
Trekking: A trek is a long adventurous journey undertaken on foot in areas where common means of transport are generally not available. This term is derived from African word ‘trekken’ meaning “to pull, travel”. It means a long arduous journey, typically on foot”

Question 6:
Enlist the equipments required for camping. [CBSE Sample Paper 2015]

Answer 6:
Equipments required for camping:

  • First aid kit
  • Tent or other type of shelter
  • Hammer to drive tent stakes into the soil
  • Sleeping bag or blanket for warmth
  • Sleeping pad to be placed under the sleeping bag
  • Flash light or lantern
  • Axe or saw for firewood for a camp-fire
  • Raincoat
  • Hiking boots
  • Cooking implements
  • Multi-tool or knife
  • Ignition device or matchbox
  • Razor blades
  • Plastic bags

Question 7:
Define leadership.
Answer 7:
Leadership is the behaviour that affects the behaviour of the people more than their behaviour affects that of the leader
In simple words, ‘leadership’ may be defined as the quality of a person to lead others in the various facets of life.
Leadership is the ability to intentionally provide positive influences on the lives and behaviours of others. The leaders should possess qualities that are sought for and admired by followers. A leader must initiate an activity, under the group’s needs, and carry the activity to completion.

3 Marks Questions

Download Short Answer Questions
Question 1:
Leaders can be trained through physical education. Justify you answer. [Delhi 2016]

Answer 1:
Leaders can be trained through physical education are as follows:

  1. Appointing as a leader or captain of a team
  2. Assigning challenging duties to draw out the qualities
  3. Allowing a student to officiate in intramural competition.
  4. Appointing the student as members / incharges for various school committees.
  5. Entrusting the responsibility of organizing and conducting games.

(Any three to be explain, If only points are mentioned give ½ mark for each point)

Question 2:
What safety measures children should be taught while participating in River Rafting? [Delhi Outside 2016]

Answer 2:
Safety measure in river rafting:

  1. Do not try to go on rafting trip alone
  2. Never try to go rafting in dark
  3. Do not drink water from river
  4. Use water proof footwear.
  5. Raft under the supervision of experts
  6. Do not eat leaves, fruits, flowers or mushrooms.
  7. Always carry a medical kit
  8. Don’t over exert yourself
  9. Need to know how to swim
  10. Need to know the classification of river
  11. Check all equipments
  12. Ear plug
  13. Life jacket

Question 3:
Mention any three objectives of adventure sports. [All India 2015]

Answer 3:
Three objectives of Adventure sports:
(i) Overcoming the fear: We know that adventure activities are thrilling and exciting and involves high degree of danger. It requires lot of courage to perform. People use these adventure sports as a means of overcoming fear.
(ii) To develop mental and physical strength: Adventure sports are categorised as dangerous activities which should be performed under right guidance. Only confidence is not enough to take part in extreme sports but participants develop physically strength of the body.
(iii) Building high concentration: It takes a great level of concentration to perform adventure sports tasks successfully. The participants are required to be attentive and responsive towards the happening around them.

Question 4:
Elaborate the various leadership qualities one inculcates by participating in adventure sports. [CBSE Sample paper 2015]

Answer 4:
Leadership qualities one inculcates by participating in adventure sports:
By facing life challenging experience we develop following leadership qualities:

Social adjustment: It extends the recreational and educational benefit of outdoor living, which develops a social adjustment quality which is required by a leader.

Concentration: Adventure sports give opportunities for spiritual development through camping, trekking, hiking etc. Through this one becomes fully concentrated towards ones task. Firm determination is the quality which one learns through adventure.

Cooperative attitude: it also develops better understanding among themselves which enhances socialization. Group adventure activities unites us, there is good coordination, helpfulness. So we learn various social ethics required by a leader.

Confidence and courage: The other qualities of a leader which one learns through adventure sports are confidence, good planning, broad mindedness, good fellowship, hard-working, honest, good physique and emotionally balanced personality.

Conclusion: The basic function of a leader is to motivate and inspire his/her followers to guide others and to hold command. All these are fulfilled with the help of adventure activities.

5 Marks Questions

Download Long Answer Type Questions

Question 1:
What safety measure children should be taught while participating in Trekking? [Delhi 2015]

Answer 1:
Trekking comes with great physical demand like walking for hours with bag packs of heavy supplies. While carrying heavy loads and walking for miles we must learn how to stay safe during treks. Some of the hazards and safety tips involved are:
(i) Choosing the wrong path or not bringing a map. With this mistake one may lose many hours stay on the route trail.
(ii) Do right planning and preparation. So that one can hike successfully.
(iii) Wear right clothing and hiking shoes.
(iv) Do not overestimate your physical abilities.
(v) The basic outdoor survival items include a compass, map, lighter, water, food, weather gear, torch or flashlight.
(vi) Take a cell phone to know about possible natural dangers.
(vii) Long distance hiking will increase the risk of dehydration, fatigue, hazardous water crossing, insect-borne diseases and animal attack. Remaining aware and preparedness prevent disasters from happening. Use your common sense also.
(viii) Always check weather, health and trail conditions before going on the hike.
(ix) Carry a first aid kit.
(x) Have a companion or a group since one has to travel a long distance on foot.
(xi) Before going for a hike, one must know hiker’s responsibility code on routine basis. Also review important hiking tips.
(xii) Tell someone where you are going.
(xiii) Watch your step to avoid injury. Falls and slips are common on the trail.

Question 2:
State the qualities of leadership in the field of physical education.
Answer 2:
There are some personal as well as professional qualities which are necessary for the leadership in the field of physical education. These qualities are mentioned below:
Energetic: To be energetic is necessary for a leader in the field of physical education. In fact, it is the basic requirement of this profession.
Friendliness and Affection: Friendliness and affection are also the necessary qualities for a leader in this profession. These qualities are developed through physical education programmes and Olympic Games especially during training as well as competitions,
Decisiveness: A leader in the field of physical education should be decisive. It means he should have the ability to decide or to take decision spontaneously.
Intelligent: A leader of physical education should have intelligence. In fact, intelligence is the ability of an individual to find out the possible solution of various complex problems. He should be able to find the simple solution to complex problems. An intelligent leader of physical education can be a boon to this profession.
Creative: A leader in the field of physical education should be creative. Such leader can produce new techniques or ideas, which are needed in the field of physical education.
Good Health: A leader in the field of physical education should have good health. Such a leader can work for longer duration without any feeling of fatigue.
Dedication and Determination: Dedication and determination are vital qualities for a leader in this profession. He should have firm determination’ He should be determined to face every worst situation. He should also be devoted to his profession.
High Motor Capacity: A leader of physical education must have high motor fitness. For this purpose he should develop all the components of physical fitness, such as strength, speed, endurance, flexibility and coordinative abilities.
Respect for other People: A leader, in this profession, should respect other people. If he does not respect others, he will not be respected.
Social: A leader in the field of physical education should be social’ He must have various social qualities like brotherhood, sympathy, cooperation, tolerance, helpfulness, patience, honesty, etc. without these qualities, a leader is just like an engine without Petrol.
Logical and Decision-maker: A leader of physical education should be able to discuss the problems logically. He should also be a good decision-maker at right time. He should know that ‘delay in justice is injustice’.
Morality and Loyalty: Morality and loyalty are significant qualities of a leader in the field of physical education. He should be loyal to his followers. He should not forget his morality in various situations.

 


You May Also Like:-